Odstraňovanie vodného kameňa – vopred prehraný boj? Tipy a triky, ako sa mu brániť, vyhnúť a odstrániť ho

Vodný kameň je problémom v nejednej domácnosti. Ničí naše vybavenie charakteristickými bielymi mapami a často ho nájdeme aj v práčke alebo v pohári, kam sa dostane z rýchlovarnej kanvice. Ako ho z našich domovov odstrániť, alebo aspoň zmierniť jeho negatívne vplyvy?

Odstraňovanie vodného kameňa – vopred prehraný boj? Tipy a triky, ako sa mu brániť, vyhnúť a odstrániť ho
Odstraňovanie vodného kameňa – vopred prehraný boj? Tipy a triky, ako sa mu brániť, vyhnúť a odstrániť ho (zdroj: unsplash.com)

Základom je prevencia

Ak máte doma tvrdú vodu, určite ste počuli, že práve preto sa u vás aj rýchlejšie tvorí vodný kameň. Je to síce pravda, ale určite nemusíte zúfať – tvorba vodného kameňa nie je podmienená len tvrdou vodou. Vodný kameň sa najčastejšie tvorí vo vlhkom prostredí, v ktorom dochádza k teplotným zmenám. Teda práve na vodovodných batériách, drezoch, sprchových kútoch, vaňových zástenách, hlaviciach spŕch, vaniach, umývadlách či toaletách. Ako ho odstrániť? Najdôležitejšie je sa o zariadenia kúpeľne a kuchyne aktívne starať. Základom je vhodný ošetrujúci prostriedok, či už rôzne peny alebo spreje. V súčasnosti dostať aj mnohé v ekologických verziách.

Rady starých mám

Ak ale nechcete siahnuť hneď po chemických prostriedkoch z obchodu, môžete využiť niektorý z prostriedkov, ktorý využívali ešte naše babičky. Ako najosvedčenejší prostriedok v boji s vodným kameňom vždy obstál ocot, pri veľkom znečistení v kombinácii s kyselinou citrónovou. Stačí naniesť niekoľko kvapiek na vlhkú handričku a postihnuté miesto opatrne očistiť. Ďalšie možnosti sú aj jedlá sóda zmiešaná s teplou vodou, citrónka či kyselina soľná. Pri tej ale pozor na chrómované povrchy, mohla by ich poškodiť.

Univerzálny ocot

Hoci sa už dnes veľmi nevyužívajú rýchlovarné kanvice so špirálou, aj moderné potrebujú občas zabezpečiť odstránenie vodného kameňa. Existujú špeciálne prášky a tablety, ale úplne postačí aj už spomínaná potravina – ocot. Stačí, ak do vody v kanvici prilejete deciliter octu a necháte ju po prevarení niekoľko hodín odstáť. Pred ďalším použitím potom kanvicu niekoľkokrát dôkladne prepláchnite horúcou vodou.